Uw wilt logistiek landelijke dekking bieden, terwijl u niet overal even goed vertegenwoordigd bent. Werk dan samen met een logistieke HUB in de regio. Hiermee kunt u direct besparen op de onrendabele gebieden.

Drijven onrendabele gebieden de kosten van uw distributie op?

Bent u eigen vervoerder? Of verricht u vervoer voor derden? In beide gevallen is het principe eenvoudig. Door als vervoerder een landelijk dekkend netwerk op te zetten, biedt u uw klanten een standaarddienstverlening tegen een schappelijk tarief. Zo weet uw klant waar hij aan toe is en draagt elke zending bij in de kosten. Na een bepaald aantal zendingen draait u winst.

Landelijk netwerk

Natuurlijk biedt u een landelijk netwerk, zoals uw klanten van u verlangen. Maar dat betekent wel dat er gebieden zijn waar u goed aan verdient en gebieden die vooral geld kosten. Op zich is dit niet erg, zolang het eindresultaat van de exploitatie maar positief is.

Onrendabele gebieden

Af en toe vertrekken er klanten. Maar nieuwe klanten hebben vaak hetzelfde geografische verzendprofiel als uw huidige klantenbestand. Dus vanzelf lost dit zich niet op. U blijft met onrendabele gebieden zitten, die op uw bedrijfsresultaat drukken.

Samenwerken is de oplossing

Er is een manier om redelijk eenvoudig uw rendement op te krikken, zonder dat u nieuwe klanten hoeft te werven of concessies moet doen aan de kwaliteit.

Wat voor u een “lastig gebied” of een “bleeder” is, kan voor een andere vervoerder juist de kern van het bedrijf zijn.

Wat voor u een “lastig gebied” of een “bleeder” is, kan voor een andere vervoerder juist de kern van het bedrijf zijn. De kunst is om een partij te vinden die aansluit op de eisen, wensen en verwachtingen van u en uw klanten. Dan gaat het niet alleen om ‘harde’ zaken als IT-koppelingen, aanleverprocedure en de locatie van de Hub. Minstens zo belangrijk zijn de zachte kanten zoals klachtenafhandeling en de kennis van de lokale cultuur.

Een partner die lokaal de weg kent

Een partner die lokaal de weg weet is in staat om uw zendingen efficiënter af te leveren. Het zijn de triviale dingen die maken dat dit ook gebeurt. Denk aan plaatsen waar tussen de middag wegens lunch alles gesloten is of waar kennis van bijvoorbeeld het Fries of het Zeeuws de deuren aldaar gemakkelijker doen opengaan.

Hogere kwaliteit tegen lagere kosten

Denkt u dat er kwaliteit te winnen en geld te besparen valt? Selecteer dan een paar mogelijke lokale spelers die een HUB-functie bieden en ga bij ze op de koffie. U kunt dan letterlijk proeven of de sfeer bij uw cultuur en die van uw klanten past. Er zijn genoeg goede ideeën gestrand omdat iemand even per telefoon een partnership wil regelen alsof het om het uitbesteden van een enkele rit gaat. Dus pak het goed aan en breng een bezoek aan uw mogelijk toekomstige partner.

Op de Waddeneilanden gebeurt het al

Het samenwerken met logistieke partijen door een HUB functie aan te bieden is helemaal niet moeilijk. Veel distributeurs zijn al gewend om voor de Wadden samen te werken met partijen die zich op de verschillende eilanden gespecialiseerd hebben. Eigenlijk is dit niet heel anders.

Dus…HUB op zoek!