Duurzaamheid in de koeriersbranche

Duurzaamheid in de koeriersbranche

Koeriersdiensten spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Door de groei van online winkelen en de vraag naar snelle leveringen is de sector onmisbaar geworden. Maar deze groei gaat samen met meer uitstoot van CO2 en andere giftige stoffen. Duurzaamheid in de koeriersbranche is dus belangrijker dan ooit. In deze blog vertellen we meer over duurzame maatregelen en een milieuvriendelijke bezorging.

Groene voertuigen

Een van de meest veelbelovende oplossingen is de overgang naar groene voertuigen. Elektrische bestelwagens en vrachtwagens zijn steeds vaker te zien op de wegen. Bij JBM Koeriers hebben we inmiddels drie 100% elektrische bestelbussen rijden in Leiden en omgeving. Deze voertuigen produceren geen directe uitstoot, wat bijdraagt aan een schonere lucht en een lagere CO2-voetafdruk. Daarnaast wordt er in de branche geëxperimenteerd met waterstof aangedreven voertuigen. Deze voertuigen stoten enkel waterdamp uit.

Elektrische bestelbussen

Efficiënte en slimme bezorgroutes

Naast het overschakelen naar schonere voertuigen, optimaliseren we dagelijks de bezorgingsroutes. Iedere dag maken we op basis van het aanbod een logische routeplanning, wat resulteert in minder afgelegde kilometers en brandstofverbruik. Dit vermindert niet alleen de uitstoot, maar verbetert ook de levertijden en klanttevredenheid.

Duurzame verpakkingsoplossingen

Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid in de koeriersbranche is het gebruik van milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen, zoals mono materiaal. Traditionele verpakkingen, vaak gemaakt van plastic en niet-gerecycled karton, dragen bij aan de afvalproblematiek. Veel bedrijven stappen daarom over op recyclebare en biologisch afbreekbare materialen. Daarnaast worden er herbruikbare verpakkingssystemen ontwikkeld waarbij klanten verpakkingen terug kunnen sturen voor hergebruik.

Duurzame verpakkingen

Hoe kleiner hoe beter

Wilt u zelf iets doen om uw pakketverpakking duurzamer te maken? Zorg dan dat er niet te veel loze ruimte in het pakket zit. Zo kunnen wij meer pakketten vervoeren en gebruikt u minder verpakkings- en opvulmateriaal.

Samenwerkingen met lokale hubs

Hubs zijn eigenlijk kleine distributiecentra, strategisch geplaatst aan de rand van stedelijke gebieden. Deze hubs verzorgen de laatste kilometers van de bezorging. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar zorgt ook voor minder verkeersopstoppingen. JBM Koeriers werkt samen met goederenhubs.nl.

Bewustwording bij de ontvanger

Tot slot speelt de bewustwording van de consument mee. Bedrijven die transparant zijn over hun duurzaamheidsinitiatieven en klanten aanmoedigen om duurzame keuzes te maken, hebben een grote impact. Denk aan opties zoals CO2-compensatie bij leveringen. Of het aanbieden van eco-vriendelijke bezorgopties. Bij JBM Koeriers ontwikkelen we een rapportage op basis van de eisen vanuit CSRD. Hierin staat hoeveel CO2-uitstoot elke zending veroorzaakt. Hiermee ondersteunen we klanten in hun verplichting en gaan we het gesprek aan hoe de CO2-voetafdruk omlaag kan.

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit. Door te investeren in duurzame oplossingen verkleinen we de ecologische voetafdruk. En zorgen we ervoor dat de koeriersbranche iedere dag duurzamer wordt.

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk!

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer nieuws

Een vaste fulfilmentpartner
Nieuws

Een vaste fulfilmentpartner

Wij zijn de vaste fulfilmentpartner van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). SBB erkent in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stagebedrijven voor het

LEES MEER »

Offerte op maat

Vul het onderstaande formulier in

Zet nu de volgende stap en vraag een offerte op maat aan.

Wat is de afmeting van een collo in cm?