JBM alcohol versturen

Nieuwe Alcoholwet: veranderingen voor het versturen en bezorgen van alcohol

Sinds 1 juli 2021 is de Drank- en Horecawet in de Alcoholwet aangepast. De nieuwe regels in de Alcoholwet hebben ook betrekking op het versturen en bezorging van alcoholische producten. We willen u hier graag van op de hoogste stellen. En vertellen hoe JBM hiermee omgaat.

Waarom is er een nieuwe Alcoholwet?

Om het problematisch alcoholgebruik in Nederland tegen te gaan zijn er nieuwe regels in de Alcoholwet opgesteld. Deze wet is ook bedoelt om het gebruik van alcohol onder jongeren te verminderen. Voor jongeren was het vrij eenvoudig om online alcoholhoudende drank te bestellen. Dit kwam doordat er geen wettelijke verplichting was om een leeftijdscontrole uit te voeren vanuit de verkopende partij en bezorgdienst.

Hier komt ook bij kijken dat de bezorger niet altijd weet dat hij of zij alcohol bezorgt. Want niet op ieder pakket is dit zichtbaar aangegeven. En in verband met het briefgeheim is het verboden om post te openen of te lezen. Enkel als er toestemming is van de rechter of degene aan wie de post gericht is.

Nieuwe Alcoholwet

In de nieuwe Alcoholwet staat dat verkopers van alcohol op afstand, bijvoorbeeld via internet of telefonisch, de leeftijd van de koper moeten nagaan tijdens het bestellen. Deze controlevraag is van belang, omdat er bij de alcoholverkoop op afstand niet kan worden geconstateerd of iemand boven de 18 is. Dit is niet mogelijk, omdat het aankoop- en aflevermoment niet op hetzelfde moment plaatsvindt. In horecagelegenheden en fysieke winkels is dit wel het geval. En kan de leeftijd van de koper direct worden gecontroleerd.

Veranderingen

  • De zending mag alleen overhandigd worden aan een persoon ouder dan 18 jaar.
  • Bij verkoop-op-afstand moet de bezorger de leeftijd controleren van de ontvanger.
  • Bij bezorging aan particulieren mag het pakket alleen aan de (op leeftijd gecheckte) geadresseerde overhandigd worden. Bezorgers mogen de zending niet meer onbeheerd achterlaten of bij de buren afgeven. Dit geldt niet voor wederverkopers zoals restaurants en dergelijke.
  •  Voorheen was de gemeente de handhaver van deze wet. Dat is nu de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).
  • De NVWA mag voor de controle van de nieuwe Alcoholwet zogenaamde “loktieners” inzetten om te controleren of de regels worden nageleefd.
  • Bij overtreding zijn de boetes, voor zover nu duidelijk, voor de verzender van het pakket.

Hoe gaat JBM hiermee om?

Bij het geven van uw opdracht aan JBM Koeriers kunt u aangeven of de leeftijdscheck nodig is bij de bezorging van uw zending. Het is nu wettelijk verplicht om dit aan te geven bij het versturen van alcoholische drank aan particulieren.

JBM Koeriers zal uw zending bezorgen en de leeftijdscontrole voor u uitvoeren. En het resultaat hiervan registreren met leeftijd OK of leeftijd NIET OK. Hiermee is de registratie ook AVG-proof. Als de leeftijd NIET OK is laten we een kaartje achter om een nieuwe leverafspraak te maken.

Voor de levering van alcoholische dranken geldt een toeslag van €1,30 per zending. Reden hiervoor is dat JBM Koeriers naar verwachting regelmatig een tweede keer zal moeten langskomen voor de levering. Dit heeft te maken met dat de zending niet meer bij de buren mag worden afgeleverd. Hiernaast is het ook een extra inspanning voor ons om de leeftijdscontrole uit te voeren.

Meer weten? Lees hier meer over het versturen en bezorgen van alcohol. Als u nog vragen heeft kunt u ons altijd mailen of bellen. We denken graag mee!

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk!

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer nieuws

Offerte op maat

Vul het onderstaande formulier in

Zet nu de volgende stap en vraag een offerte op maat aan.

Wat is de afmeting van een collo in cm?