CO2-heffing-voor-bedrijven

CO2-heffing voor bedrijven

De CO2-heffing voor bedrijven komt eraan. Deze heffing moet de CO2-uitstoot doen dalen. Verder is er op dit moment (maart 2019) nog weinig bekend over de exacte invulling van deze maatregel.

Wat betekent de CO2-heffing voor uw organisatie?

JBM is een logistiek dienstverlener. Daarom kijken we vooral naar de gevolgen voor uw logistiek. Want de hoeveelheid CO2 die uw zendingen veroorzaken worden in grote mate bepaald door de hoeveelheid brandstof die nodig is. Een CO2-heffing komt dan ook neer op rekeningrijden voor uw verzendingen. En daarin is Nederland niet uniek. In een aantal landen in Europa zien we de lokale CO2 heffing al op de facturen verschijnen.

Dit kunt u als ondernemer doen

Hoewel nog niet duidelijk is hoe de heffing er precies uit komt te zien, klinkt het logisch om nu alvast na te gaan hoeveel CO2 uw zendingen (en andere processen) veroorzaken. Er zijn genoeg tools op internet die u helpen een beeld te krijgen. Bijvoorbeeld co2-compensatie.nl.

Een volgende stap is om uw zendingen voor het gehele traject of een deel ervan samenvoegen. Zo verdeelt u de CO2 die nodig is om uw zending een kilometer te laten reizen, over meerdere zendingen. Het totaal van uw verzendingen heeft daarmee een lagere CO2-uitstoot en dus een lagere CO2-heffing.

Dit laatste kan naast een CO2-besparing trouwens ook een interessante financiële besparing opleveren. Omdat het combineren van zendingen sowieso lagere kosten met zich meebrengt.

netwerk-logistiek
Een efficiënt logistiek netwerk

Dit doen wij nu al

Als logistiek dienstverlener hebben wij de nodige maatregelen voor CO2-reductie al genomen. Jaarlijks evalueren we de resultaten en kijken we wat we nog meer kunnen doen. Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • Rijstijltraining van onze chauffeurs
  • Steeds nieuwe voertuigen, dus lagere uitstoot
  • Inzet van alternatieve brandstoffen. Lagere CO2, Lagere NoX
  • Efficiente planningstool om CO2-efficiënte routes te maken
  • Verduurzaming van onze kantoren en bedrijfsruimten
  • Compenseren van de resterende CO2 via Climate Neutral Group

Wat leveren deze maatregelen op?

De afgelopen jaren zien we dat onze CO2-uitstoot langzaam afneemt. Ondertussen zien we een verschuiving van directe ritten naar systeemoplossingen zoals onze morgen-diensten.

Hoe bereidt u zich voor op de CO2-heffing?

Een standaardantwoord bestaat niet, want ook uw organisatie is uniek. Voor u is het belangrijk om na te gaan of u uw logistiek efficiënter kunt inrichten. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het laaghangend fruit zich bij u in andere processen bevindt. Wilt u uw logistiek onder de loep nemen? Laten we het dan samen concreet aanpakken. Bel of mail voor een afspraak.

Mogelijke verbeteringen

Een aantal verbeteringen in de logistieke efficiëntie doen we nu al samen met veel van onze klanten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stadsdistributie in de regio’s Den Haag / Leiden vanuit Zoeterwoude
  • Regionale Hub-functie voor bezorging in het postcodegebied 7400-9999 vanuit Meppel
  • Nationale bezorging met vroege tijdslevering met onze partner Packs
  • Internationale bezorging met vroege tijdslevering met onze internationale partners

 

Interessant artikel? Deel het met uw netwerk!

LinkedIn
Email
WhatsApp

Meer nieuws

Offerte op maat

Vul het onderstaande formulier in

Zet nu de volgende stap en vraag een offerte op maat aan.

Wat is de afmeting van een collo in cm?